Все се оплакваме, че децата не четат, че забиват нос в устройствата и губят контакт със света. Всъщност голяма част от вината за това е наша. Несъзнателно допускаме грешки, които отдалечават децата от четенето. Как става това? Вижте сами:

5 грешки, с които отдалечаваме децата от четенето

1. Насилваме ги да четат неща, които са задължителни

Вярно е, че има литературен канон, към който се придържаме. Както и книги, които са емблематични за дадена възраст като „Том Сойър“ на Марк Твен, приказките на Андерсен и други. Но ако детето ви не харесва подобни книги, няма нужда да го насилвате, защото така ще го отвратите от четенето. По-добре да чете каквото си хареса, отколкото да не чете въобще, нали?

2. Караме ги да четат на всяка цена

Четенето на всяка цена убива желанието. Няма да постигнете любов към книгите, ако карате детето ви да чете всеки ден насила неща, които не желае. По-скоро се допирайте до него какво му допада и го насочете в тази посока.

3. Не приемаме мнението им и ги наказваме, защото са различни

Ние сме хора и всеки има различни вкусове, интереси, желания. Не натрапвайте вашите на децата си. Това важи с пълна сила и за литературния вкус. Оставете ги сами да изберат какво им е интересно.

4. Сравняваме ги помежду си или със себе си

Едва ли детето ви ще се зачете в някоя книга, когато му казвате, че вие на неговата възраст сте чели по 10 книги на седмици. Този метод не работи, така че няма смисъл да го прилагате.

5. Лишаваме ги от удоволствията на детството

Случвало ли ви се е да използвате метода на наградата? Казвате на детето, че ако направи нещо (в случая да прочете еди колко си страници от книгата), ще получи желаното. И си мислите, че го мотивирате, а всъщност не е така.

Този подход не просто е неефективен, а е вреден за възпитанието на детето, защото го учи, че винаги ще има алтернатива. Както и че може да се престори, че е направило нещо, само и само да постигне целта си.

Четенето на книги е полезно за децата, защото развива въображението им, учи ги на нови начини на изразяване, помага им да осмислят света. Но то не трябва да бъде на всяка цена, а по желание.  За възпитате любов към четенето у детето ви е нужен подход. Как да го направите ефективно прочетете в блога на „Комсед“ в подробна статия по темата.

Всяко дете ще обикне книгите, ако му бъде показано по правилния начин, че четенето е приятно!