Музиката … тя ни въздейства от векове. Но през последните няколко десетилетия играе важна роля в стила на обличане на поколенията.

Нека да започнем с 70те години, където на мода бяха ризите, панталоните чарлстон, вдигнати до кръста и обувките с квадратен ток, носени дори и от мъжете. Това е така наречената диско ера, през която почти не можете да срещнете носенето на дамски маратонки и мъжки кецове, дамски кецове и мъжки маратонки. Залагаше се повече на официални обувки.

Да преминем към ерата на 80те години, години през които хип хоп музиката започваше да добива смисъл и раждането на класическия рок и хард рок. Диското все още е на мода, но почти отшумява. Мъжките кецове са на мода и много често можете да ги срещнете на някоя поизтрита снимка на улична банда. Дънките с висока талия, размъкнатата тениска и белите маратонки – класика. Дамски маратонки са също в преобладаващ бял цвят и по- изчистени и обикновени. Дамски кецове са тези, които изпъкват в цвят и шарени мотиви.

90те години – златният век на модата и музиката. Хип хопът и рапът са ясно изразени, както и техните почитатели, носещи размъкнати дрехи с няколко номера по- големи и тук идват огромните кецове, които задължително трябва да хлопат. През 90те години на мода идва носенето на маратонки Адидас. Загледайте се в старите снимки на някоя група и ще видите трите черни раенца, издаващи известния бранд.

През 2000г. настъпват корено различни промени, най- вече свързани с дамите. Освен класическите женствени мотиви се заражда и томбой стилът, в който носенето на мъжки обувки, мъжки маратонки и мъжки кецове става изключително модерно. Най- вече стават известни маратонките Найк, кецовете Nike и кецовете Адидас. При мъжете през 2000 година се появява така наречения уличен стил, който днес е в развета си.

През 2010г. и до днес с появата на марковите маратонки и в частност маратонки онлайн и кецове онлайн този вид обувки е най- носен, търсен и обичан.