Ако живеете в апартамент, в който нямате много възможност за реконструкции, но все пак желаете да го ремонтирате, то най-добрият вариант пред вас е да обновите интериорния дизайн на вашия дом. Можете да изберете дизайн и стил, които ще отразяват вашата същност и начина ви на живот.

Вземете нещата в свои ръце и обновете цветовете на стените си. Това е един наистина прост и иновативен начин за оформяне на стаите във вашия апартамент. Смяната на боята е най-лесният вариант за промяна особено и с така модерните акцентни стени. Другият вариант пред вас е чрез поставяне на тапети или ако не в цялата стая то отново само на една акцентна стена.

Ако все още искате вашия апартамент да стане вашата крепост, всичко, което трябва да направите е да използвате вашата креативност, да имате правилен план за всяка стъпка от интериорния дизайн, преди да стартирате проекта си.

За да ви спестим част от главоболията, заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми СтудиоАнтония Саранеделчева ще споделим с вас няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да преобразите вашия дом.

Бъдете креативни със стените

Кой каза, че трябва да използвате само един цвят? Боядисването на една стена с различен цвят или нюанс привлича погледа веднага. Освен това по този начин ще създадете илюзия за по-голямо пространство.

Помислете за тапети

Ако искате да разнообразите малко интериорния дизайн на вашия дом, забравете за латекса и заложете на тапети. Освен, че са красиви, тапетите са практични и можете да ги премахнете, когато пожелаете.

Вертикални шкафове

Помислете за поставянето на вертикални гардероби и шкафове, тъй като са подходящи за всяка стая. Благодарение на тяхната дължина, вертикалните части се побират в ъглите и зад вратите и в тях можете да складирате различни елементи. Освен това изглеждат още по-добре, когато на вратичките им са монтирани огледала.

Използвайте мултифункционални мебели

Малките апартаменти често ви подтикват да бъдете рационалисти. За това е важно е да планирате вашето пространство. Забравете за кралския размер дивани и заложете на мултифункционални сгъваеми мебели, които лесно при нужда могат да се разместват.

Декорирането на малко пространство също може да бъде предизвикателство. Колкото и да се опитвате, нямате достатъчно място за вашите красиви предмети и спомени. Ами ако ви кажем, че има решение? Мислили ли сте за рафтове? Те са просто магически! Плаващ или разместен, рафтовете изглеждат елегантно и осигуряват достатъчно място за всички елементи, които искате да изложите. Те са подходящи за всеки стил и дизайн, което ги прави константни дори когато всичко останало се променя.

Използвайте силата на огледалата

Те са най-ефективния начин да създаде усещане за по-голямо пространство. Колкото по-големи и по-отворени са те, толкова по-голяма изглежда стаята. Това е един чудесен трик за малките апартаменти, особено ако огледалото е позиционирано към прозореца и привлича голямо количество светлина.

Променете осветлението

Ако не ви харесва осветлението на вашия дом, просто го променете? И не нямаме предвид да забравите за класическите таванни осветителни тела, а че можете спокойно да добавите и други алтернативни източници на светлина.

Завеси

Окачете завесите толкова високо, колкото можете, така че стаята да изглежда по-голяма, а стените по-високи.

Подът

Първо подът може да е от стар естествен паркет, който има нужда от циклене, килима ви е морално остарял или просто не е подходящ за вашите модерни мебели. Смяната на подовата настилка може да ви коства повече разходи, отколкото си мислите, за това най-добрият начин е да прикриете проблема, като купите по-голям и модерен килим, който съответства на вашето обзавеждане и не е прекалено скъп.

Премахнете всичко, което не ви харесва

Както вече казахме, не трябва да се примирявате с декорация, която не ви харесва. Чувствайте се напълно свободни да персонализирате интериорния дизайн на вашето пространство, дори ако това означава да премахнете плочките и да пребоядисате цели стаи.

Освежете мястото и пренаредете мебелите

Няма правила, когато става въпрос за обзавеждане. Можете да използвате каквото пожелаете и да го поставите, където пожелаете. Това, което препоръчваме, е да пренареждате мебелите в интериорния дизайн от време на време, като по този начин мястото ще изглежда обновено въпреки, че живеете там от дълги години.